Print

Nieuws 2

Toename aids in Suriname
Bron: Spits, door Judith Janssen
Suriname staat aan de vooravond van een aids-epidemie. Het aantal besmettingen neemt problematische vormen aan. Dat stellen prof. Sven Danner, internist bij het VU Medisch Centrum, en epidemioloog Roel Coutinho. Beiden keerden een paar maanden geleden terug uit Suriname. Ook onder de Surinaamse Nederlanders neemt het aantal hiv-besmettingen toe. "Als het daar uit de hand loopt, dan hier ook."
AMSTERDAM - "Het is in Suriname één minuut voor twaalf", zo waarschuwt Sven Danner, internist op de afdeling interne geneeskunde van het VU-Medisch Centrum in Amsterdam. Een paar maanden geleden keerde hij terug uit Suriname waar hij samen met onder meer zijn collega Roel Coutinho en andere Nederlandse artsen met Surinaamse collega's sprak over de aids-epidemie die het land teistert.
Nergens ter wereld stijgt het aantal hiv-besmettingen zo snel als in het Caribisch gebied, zo waarschuwt Unaids, een bundeling van aidsorganisaties binnen de Verenigde Naties. De organisatie vermoedt dat in Suriname inmiddels zo'n 5200 tot 10.000 mensen met hiv zijn besmet.

Volgens Danner is het aantal besmettingen in Suriname zo hoog omdat de aids-voorlichting de verschillende bevolkingsgroepen in het land niet goed bereikt. 
"In Suriname is het nodig de verschillende bevolkingsgroepen op een eigen manier te bereiken. Iedereen moet weten welke gevaren aids met zich meebrengt. Veel mensen geloven gewoon niet dat de ziekte hen kan raken. Het is een ver-van-hun-bedshow. Zeker nu er nog maar weinig mensen daadwerkelijk ziekteverschijnselen vertonen."
Suriname kampt volgens Danner bovendien met een tekort aan middelen om de ziekte te behandelen. "Er is grote behoefte aan medicijnen. Evenals een goed systeem om exact in kaart te brengen hoeveel HIV-geïnfecteerden er daadwerkelijk zijn."
Het aids-probleem in Suriname is ook een probleem van ons, zo waarschuwen Danner en zijn collega Roel Coutinho, hoofd GG&GD in Amsterdam en hoogleraar epidemiologie en preventie infectieziekten bij het Academisch Medisch Centrum in de hoofdstad. Volgens Coutinho moet je de Surinamers in Nederland en in Suriname als één groep beschouwen. "Er is onderling veel en intensief verkeer. Er wordt veel gereisd en er zijn veel seksuele contacten. In die gemeenschap kent iedereen iedereen." Met de toename van het aantal hiv-besmettingen in Suriname, neemt ook het aantal geïnfecteerden onder de Surinamers in Nederland toe, stelt Coutinho vast na onderzoek onder zwangere vrouwen in Amsterdam. "Daaruit bleek dat 1 procent van de zwangere Surinaamse vrouwen besmet is met hiv. Dat is beduidend hoger dan bij autochtone vrouwen. Een paar jaar geleden lag dat aantal ongeveer gelijk."

Doodgezwegen Mitra Rambara is van Surinaamse afkomst. Jarenlang was ze werkzaam voor de stichting Mission (im)possible in Amsterdam-Zuidoost, waar ze Surinaamse vrouwen en kinderen met hiv opving. "Al jaren neemt het aantal hiv-besmettingen onder Surinamers in Nederland toe. Veel rijke Surinamers hier, voornamelijk mannen, vertrekken naar Suriname om daar seks te hebben." Rambara maakt zich zorgen over de toename van hiv:
"Aids en hiv wordt doodgezwegen in de gemeenschap. Mensen gaan er nog te gemakkelijk mee om. Ze denken "ach, hier hebben we toch medicijnen" , en dat is zorgwekkend!
Volgens Coutinho heeft het Nederlandse Ministerie van Ontwikkelingssamenwerking de taak om zich hard te maken in de strijd tegen aids. Ook probeert hij bekende Surinamers ervan te overtuigen hun nek uit te steken. "Surinaamse helden moeten zich uitspreken over de gevaren van de ziekte. Goede voorlichting is zo belangrijk. Want als het daar uit de hand loopt, dan hier ook."